2310521189 (10 ΓΡΑΜΜΕΣ)    ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ
2310521189    ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Καθημερινά: 9:00-20:00 Σάβ.: 9:00-17:00
phone_mob
search
0
Καλάθι αγορών
 0.00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  
Το καλάθι σας είναι άδειο.

.  
0
.
» Αρχική » Νέα - Χρήσιμα » Κράματα Χρυσού-Προκράματα
Κατηγορίες

Βασικές ιδιότητες κραμάτων

10/11/2020


Όπως γνωρίζετε πολύ καλά ο χρυσός στην καθαρή του σύσταση είναι στα 24 καράτια και το φυσικό του χρώμα είναι έντονο κίτρινο. Μία από τις βασικές του ιδιότητες είναι ότι είναι πολύ μαλακός με συνέπεια να είναι αρκετά ευαίσθητος στην χρήση του. Για τον λόγο αυτό κατασκευάζονται κοσμήματα πιο χαμηλής περιεκτικότητας σε χρυσό προκειμένου να μεταβάλλουμε τις ιδιότητες του κράματος και να δημιουργήσουμε προϊόντα που θα αντέχουν στον χρόνο και την καθημερινή χρήση.
Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε άλλα ημιπολύτιμα μέταλλα όπως είναι το ασήμι και ο χαλκός σε διάφορες προσμίξεις ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να πετύχουμε. Η πρόσμιξη των ημιπολύτιμων μετάλλων ονομάζεται στον χώρο της χρυσοχοΐας «λέγα» και ο συνδυασμός της με καθαρό χρυσό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κράματος. Τα κράματα του χρυσού είναι τα εξής:

Χρυσός 9 καρατίων (0.375 βαθμοί καθαρού χρυσού)
  • Κίτρινος Χρυσός: Στο κράμα χρησιμοποιείται ασήμι και χαλκός (και τσίγκος) για να διατηρηθεί το φυσικό χρώμα του χρυσού, όμως λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του (0.375) το τελικό χρώμα είναι λίγο πιο απαλό κίτρινο. Το κράμα είναι σκληρό γεγονός που το κάνει ανθεκτικό απέναντι σε «χτυπήματα» αλλά από την άλλη είναι λίγο πιο ευαίσθητο σε οξείδωση η οποία φυσικά μπορεί να εξαλειφθεί με ένα φρεσκάρισμα του κοσμήματος ή και να προληφθεί ανάλογα με την χρήση των κοσμημάτων.
  • Λευκός Χρυσός: Στην λέγα του χρυσού 9 καρατίων χρησιμοποιούμε περισσότερο ασήμι πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό το καλύτερο «λευκό» σε σύγκριση με αυτό των 14 και 18 καρατίων. Από εκεί και πέρα λόγω του ότι όλα τα λευκόχρυσα κοσμήματα επιπλατινώνονται, η αντοχή σου σε οξειδώσεις κλπ είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν του κίτρινου και του ροζ (9 καρατίων). 
  • Ροζ Χρυσός: Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε περισσότερο χαλκό στην λέγα μας για να επιτύχουμε αρχικά το ροζ χρώμα (bronze)! Η σκληρότητα του μετάλλου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ οι οξειδώσεις κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά πιο εύκολα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (δείτε στην συντήρηση κοσμημάτων πως μπορείτε να το αποφύγετε την φθορά τους). 
Χρυσός 14 καρατίων (0.585 βαθμοί καθαρού χρυσού)
  • Κίτρινος Χρυσός: Χρησιμοποιείτε κατά κόρον στην Ελλάδα αποτελώντας την βασική επιλογή κράματος κατά την αγορά ενός κοσμήματος. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ελάχιστα τα 14 καράτια και η αγορά επικεντρώνεται περισσότερο στα 9 και τα 18 καράτια. Στο κράμα αυτό χρησιμοποιείται λιγότερη λέγα από τα 9 καράτια. Το μέταλλο παρουσιάζει μία φυσιολογική σκληρότητα και η συντήρηση των κοσμημάτων είναι θεωρητικά πιο εύκολη από αυτήν των 9 καρατίων διότι δεν υπάρχουν προβλήματα οξειδώσεων.
  • Λευκός Χρυσός: Όπως και σε όλα τα λευκόχρυσα κοσμήματα χρησιμοποιείται περισσότερο ασήμι για επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα το οποίο με την σειρά του ενισχύεται με την διαδικασία της επιπλατίνωσης. Όπως και στον κίτρινο χρυσό 14 καρατίων η σκληρότητα του μετάλλου είναι η κατάλληλη. Όσον αφορά την συντήρηση των κοσμημάτων δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα και ίσως ανά 2-3 χρόνια στην περίπτωση των δαχτυλιδιών να χρειάζεται ένα μικρό φρεσκάρισμα (με επιπλατίνωμα) προκειμένου να επανέλθει το χρώμα τους στο βέλτιστο επίπεδο.
  • Ροζ Χρυσός: Παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον χρυσό και τον λευκόχρυσο 14 καρατίων. Στην περίπτωση αυτή προστίθεται λέγα με περισσότερη περιεκτικότητα σε χαλκό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στην συντήρηση του κοσμήματος.
Χρυσός 18 Καρατίων (0.750 βαθμοί καθαρού χρυσού)
  • Κίτρινος Χρυσός: Στον χρυσό 18 καρατίων, η  προσθήκη λέγας δεν επηρεάζει σημαντικά τις ιδιότητες του καθαρού χρυσού. Πιο αναλυτικά το κίτρινο χρώμα παραμένει αρκετά έντονο και το κράμα μας αρκετά μαλακό. Γενικά τα κοσμήματα είναι πιο ευαίσθητα στην επαφή με άλλα αντικείμενα & για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα δαχτυλίδια.
  • Λευκός Χρυσός: Αποτελεί μία ιδιαίτερη κατηγορία γιατί χρησιμοποιείται σχεδόν εξολοκλήρου στα μονόπετρα με διαμάντια και άλλες πολύτιμες πέτρες. Το φυσικό χρώμα του κράματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χρυσό δεν είναι απόλυτα λευκό και ενισχύεται μετέπειτα από την διαδικασία του επιπλατινώματος. Το επιπλατίνωμα αποτελεί μία εξωτερική επικάλυψη του κοσμήματος με λευκή στρώση χρυσού που ενισχύει το χρώμα του. Τα περισσότερα δαχτυλίδια ανάλογα και με την χρήση τους απαιτούν ένα φρεσκάρισμα (χρώματος) ανά 3-4 χρόνια.
  • Ροζ Χρυσός: Στην περίπτωση του ροζ gold 18 καρατίων το χρώμα είναι απαλό ροζ και οι ιδιότητες του κράματος παρουσιάζουν αρκετές ιδιότητες με αυτές του κίτρινου 18 καρατίων. Όπως και τα υπόλοιπα κοσμήματα στα 18 καράτια δεν παρουσιάζουν σημάδια οξείδωσης και το μόνο που πρέπει να προσεχθεί είναι ευαισθησία του μετάλλου στα «χτυπήματα».


Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή




letter letter NEWSLETTER Μάθετε πρώτοι τα νέα του Kosmima24
Κοσμήματα
Κοσμήματα Επικοινωνία
2310521189
2310531831
2310536690
Πτολεμαίων 31 - 1ος Όροφος
ΑΦΜ 800371372
Αριθμός ΓΕΜΗ: 118825405000
546 30  -  Θεσσαλονίκη
Δευτ. - Παρ.:  09:00 - 20:00
Σάββατο: 09:00 - 17:00
espa_gr
visa mastercard paypal elta acs eurobank alphabank ethniki piraeus ssl
© 2010 - 2024 - Κοσμήματα Kosmima24.gr Κατασκευή Eshop by infocus
Back to top
COOKIE DIALOG