2310521189 (10 ΓΡΑΜΜΕΣ)    ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ
2310521189    ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
Καθημερινά: 9:00-20:00 Σάβ.: 9:00-17:00
phone_mob
search
0
Καλάθι αγορών
 0.00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  
Το καλάθι σας είναι άδειο.

.  
0
.
» Αρχική » Νέα - Χρήσιμα » Κράματα Χρυσού-Προκράματα
Κατηγορίες

Ασήμι: ένα από τα πιο χρήσιμα και πολύτιμα μέταλλα!

18/10/2020


Ο άργυρος ή κοινώς, το ασήμι είναι ένα βαρύ, πολύ σπάνιο και μαλακό μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη. Ιστορικά πρόκειται για ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος, μαζί με τον χρυσό και τον χαλκό. Ήταν γνωστό ήδη από την προϊστορική εποχή στους λαούς της Μεσοποταμίας, στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο. 
 
Η καθιέρωση του ονόματός του ως ασήμι προέρχεται από τον «άσημο άργυρο» των Αρχαίων Αθηναίων, που αποκαλούσαν έτσι τον άργυρο, ο οποίος δεν είχε γίνει νόμισμα. Τα πρώτα αργυρά αντικείμενα χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. και έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και στην Ανατολή, όπου υπήρχαν πολλά ορυχεία εξόρυξης αργύρου. Μάλιστα το Λαύριο για περίπου χίλια χρόνια ήταν η κύρια θέση εξόρυξης αργύρου παγκοσμίως!
 
Στις μέρες μας οι κυριότερες χώρες παραγωγής αργύρου είναι τo Μεξικό, το Περού, η Κίνα, η Αυστραλία, η Χιλή, η Πολωνία, η Ρωσία, η Βολιβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τον τελευταίο αιώνα, νέες τεχνικές εξόρυξης του αργύρου από μεταλλεύματα αύξησαν την παραγωγή, παρά την εξάντληση των περισσότερων πηγών πλουσίων σε άργυρο. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν την επιφανειακή ή υπόγεια εξόρυξη, τη διύλιση των μεταλλευμάτων και την ηλεκτροδιύλιση. Αυτές οι τεχνικές επιτρέπουν την εξαγωγή αργύρου από μεταλλεύματα άλλων μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και ο χαλκός.
 
Το ασήμι υπήρξε το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε ως μια μορφή νομίσματος ήδη από το 700 π.Χ. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς αγώνες συμβολίζοντας τη δεύτερη θέση μετά το χρυσό. Η ίδια διάκριση σχετικά με τις επιδόσεις των αθλητών σε αγώνες εξακολουθεί να ισχύει εξάλλου μέχρι και την εποχή μας.
 
Η πιο όμορφη, όμως, χρήση του ασημιού ήταν και είναι στα κοσμήματα. Από τον καιρό που δημιουργήθηκε η ανάγκη καλλωπισμού στον άνθρωπο, γεννήθηκε και η τέχνη της αργυροχοΐας. Η εύκολη κατεργασία του, η ιδιαίτερη λαμπρότητα, η αντίσταση στη συσσώρευση βακτηριδίων αλλά και το χαμηλό κόστος σε σχέση με τον χρυσό, καθιστούν το ασήμι ανεκτίμητο μέταλλο για την κατασκευή κοσμημάτων ή ακόμα και οικιακών σκευών. Πολύ σημαντική είναι και η σπανιότητα του μετάλλου, γεγονός που οδηγεί στην καταξίωσή του ως πολύτιμου υλικού. Ήδη από τον 14ο αιώνα, το γνωστό κράμα αργύρου-χαλκού, το sterling silver, χρησιμοποιούνταν για ασημένια σκουλαρίκια, βραχιόλια και περιδέραια. Το κράμα αργύρου και χαλκού έχει πολύ μεγάλη εμπορική αξία ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει το μαύρισμα των αντικειμένων. Η περιεκτικότητα σε άργυρο ενός κοσμήματος συνήθως μετριέται με τους «βαθμούς» που συμβολίζονται με °. Για παράδειγμα ένα κόσμημα 925° περιέχει 92,5% άργυρο, ενώ ένα κόσμημα 950° περιέχει 95% άργυρο και ούτω καθεξής. Τα πιο δημοφιλή ασημένια κοσμήματα έχουν την επιγραφή 925° και γίνονται ανάρπαστα από τις γυναίκες κάθε ηλικίας λόγω της ομορφιάς και του οικονομικού κόστους τους.
 
Παρά το γεγονός ότι το ασήμι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολύτιμα μέταλλα για την κατασκευή κοσμημάτων, μόλις το ένα πέμπτο από την ποσότητα σε ασήμι που εξορύσσεται, αξιοποιείται σε κοσμήματα. Η πλειοψηφία καταλήγει σε αρκετές βιομηχανικές χρήσεις.
 
Είναι τέτοια η αξία που έχει το ασήμι, σε σημείο που θεωρείται σπουδαία επένδυση για εκείνους που «παίζουν» στο χρηματιστήριο. Πέρα από την εξαιρετική σύστασή του, οι τιμές στο ασήμι έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές κατά τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν πέσει ποτέ κάτω από το μηδέν, κάτι το οποίο μπορεί και έχει συμβεί στα χρήματα.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι πέρα από τη χρηστική αξία ή την πολυτέλεια, το ασήμι χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως ένα είδος απολυμαντικού, με τους αρχαίους Έλληνες ναυτικούς να τοποθετούν ασημένια νομίσματα σε βάζα προϊόντων, έτσι ώστε να μην χαλάσουν στα θαλάσσια ταξίδια. Ακόμη και μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο νιτρικός άργυρος χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία πληγών και μόνο σχετικά πρόσφατα αντικαταστάθηκε από σύγχρονα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη.
Παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται πια ως ιατρική θεραπεία, οι μελέτες συνεχίζονται για να ανακαλυφθούν άλλα ανεκμετάλλευτα οφέλη που μπορεί να έχει το ασήμι για την υγεία!


Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή Ασφαλείς συναλλαγές - Εγγύηση κατασκευαστή




letter letter NEWSLETTER Μάθετε πρώτοι τα νέα του Kosmima24
Κοσμήματα
Κοσμήματα Επικοινωνία
2310521189
2310531831
2310536690
Πτολεμαίων 31 - 1ος Όροφος
ΑΦΜ 800371372
Αριθμός ΓΕΜΗ: 118825405000
546 30  -  Θεσσαλονίκη
Δευτ. - Παρ.:  09:00 - 20:00
Σάββατο: 09:00 - 17:00
espa_gr
visa mastercard paypal elta acs eurobank alphabank ethniki piraeus ssl
© 2010 - 2024 - Κοσμήματα Kosmima24.gr Κατασκευή Eshop by infocus
Back to top
COOKIE DIALOG